O TRUSA DE PRIM AJUTOR PENTRU ANGAJATOR SI LUCRATOR

O TRUSA DE PRIM AJUTOR  PENTRU ANGAJATOR SI LUCRATOR
CENTRUL MEDICAL - Medicina Muncii-Reprezentant Medical Medicina Muncii GALATI- mobil:0740.00.61.41 - huditamarian@yahoo.com

"Angajati sanatosi pentru o afacere sanatoasa! Nu este un slogan, este singura solutie! "

.











"Un sprijin pentru angajator si lucrator"



CONSILIERE SANATATE SI SECURITATE IN MUNCA







Gripa A/H1N1 (gripa porcina) - Introducere


Gripa A/H1N1 (gripa porcina) - Introducere

Documentul de față, elaborat de un medic specialist de medicina muncii, are rolul de a prezenta toate aspectele importante ale managementului pandemiei gripale la nivelul locurilor de muncă. Pentru aspectele particulare ale anumitor domenii de activitate, angajatorii sunt invitați să ia legătura cu medicii specialiști de medicina muncii cu care au contract.

Intenția autorului este de a crea un document pe cât posibil complet, care să răspundă nevoii de informație specializată corectă precum și majorității întrebărilor pe care și le pot pune angajatorii.

Documentul cuprinde informații destinate în primul rând tuturor celor implicați în managementul medical al pandemiei gripale A/H1N1: angajatori, responsabili SSM, medici specialiști de medicina muncii, medici cu competență în medicina de întreprindere, cât și angajaților înșiși sau publicului larg.

Acest document va fi actualizat în mod regulat, în funcție de evoluția situației pandemice la nivel național și de apariția de noi recomandări ale autorităților de sănătate publică.


Pandemia gripală

Pandemia gripală este o epidemie de gripă cu răspândire geografică foarte largă, care poate surveni în momentul apariției unui nou virus, cu caracteristici deosebite, față de care imunitatea populației este slabă sau nulă.

Încadrarea situației actuale ca și pandemie gripală (nivel 6 de alertă OMS) nu spune însă nimic despre periculozitatea noului virus sau despre gravitatea bolii.

Virusul gripal A/H1N1 este un virus care se răspândește repede pentru că este foarte contagios și, fiind un virus nou, nu există imunitate pre-existentă, de unde riscul ridicat de a contracta boala. Din fericire însă, gripa A/H1N1 este în general o boală ușoară.

Scopul strategiei mondiale și naționale este frânarea răspândirii virusului precum și limitarea consecințelor sanitare asupra populației și asupra vieții sociale și economice.


Gripa A / H1N1

Boala afectează în special persoanele cu vârste cuprinse între 5 și 50 de ani.

Modalitățile de transmitere a virusului vor fi detaliate în următorul capitol, în corelație cu modalitățile de prevenție.

Manifestările clinice ale gripei A/H1N1 sunt în general aceleași cu cele ale gripei sezoniere, cu un tablou clinic care variază între simptome respiratorii ușoare și fără febră, până la pneumonii severe, chiar mortale. Riscul de deces este aproximativ același ca în cazul gripei sezoniere.
Evoluția tipică include simptome respiratorii și/sau generale, însoțite de febră peste 38°C. Apariția bruscă a unei febre ridicate se traduce prin frisoane. Uneori, însă, temperatura este doar puțin ridicată.
Simptome respiratorii: tuse seacă, dureri în gât, simptome nazale (nasul înfundat sau care curge).
Simptome generale: oboseală marcată, lipsa apetitului, dureri musculare și articulare. Pot însă apărea și simptome digestive: grețuri, vărsături sau diaree.

Contagiozitatea unui pacient începe cu o zi înainte ca primele simptome să se manifeste și durează ulterior până la 7 zile, în cazul adulților (copiii mai mult).

Boala se vindecă în câteva zile, chiar și fără tratamentul specific antiviral, doar cu tratament simptomatic sau chiar fără tratament.
Tratamentul antiviral are însă avantajul de a reduce durata și gravitatea bolii, precum și riscul de a dezvolta complicații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu